Miért NEM működnek a fogyókúrák?

Bár sokan hiszik azt, hogy a túlsúly ellenszere a fogyókúra, ma már tudományos tény, hogy a fogyókúrák hosszú távon nem segítenek a fogyásban. A fogyókúrázók előbb-utóbb visszahízzák a leadott kilókat, sőt gyakran még többet is. De miért van ez így? Ebből a cikkből kiderül!

1. Küzd ellenük a testünk

Tény, hogy az alacsony energiabevitel kezdetben látványos testsúlycsökkenéshez vezet. A probléma az, hogy ez nem tart sokáig. Hamarosan a szervezet túlélő üzemmódba kapcsol, és jelentősen lecsökkenti az anyagcserét, vagyis elkezd spórolni a kalóriákkal, és a lehető legkisebbre állítja az energiafelhasználását. Ez akár napi 800 kilokalóriával kisebb energiaszükségletet is okozhat! (Lásd ebben a cikkben!) Nem csoda, hogy a kezdeti gyors fogyás lelassul, majd meg is állhat.

Ezzel párhuzamosan a tested mindent megpróbál bevetni, hogy rávegyen az evésre. Megnöveli az étvágyfokozó ghrelin hormon termelését, és ettől igencsak kívánkozni fogsz a zsírban és cukorban gazdag ételek után. Ráadásul a szervezeted arra is felkészül, hogy a bevitt táplálékból minél többet tudjon majd elraktározni.

2. Küzd ellenük az agyunk

Az emberi elme nem szereti a tiltásokat. Biztos, ismered a tipikus példát: Ne gondolj a jegesmedvére! …

Fogadjunk, hogy nem sikerült! Minél jobban tiltasz valamit, annál jobban fogsz vágyakozni iránta. Ahogy az angol mondja: „What you resist persists”.

Ha az étrended tiltásokra épül, ne számíts túl sok jóra. A tiltás lázadást vált ki. Így működik az agyunk. Már a Paradicsomban sem sikerült ellenállnunk a tiltott gyümölcsnek.

A megvonásos diéták azt érik el, hogy folyton azon jár az eszed, amit nem szabad. Ez nem segíti elő a célodat. Sőt, éppen ellentétes hatást vált ki.

Mivel dietetikus vagyok, a munkám jelentős része a megfelelő étrend oktatásával zajlik, de arra mindig odafigyelek, hogy elsősorban arról beszéljek, hogy mit érdemes enni, és ne arról, hogy mit nem. A pozitív megközelítés mindig sokkal hatásosabb.

A fogyókúrák azért sem működnek, mert megvonásra épülnek, és negatívan közelítik meg a témát. Ez ellen erőteljesen harcol az agyunk.

3. Küzd ellenük a környezetünk

Nem elég, hogy a testünk és az agyunk küzd a fogyókúrák ellen, ráadásul ott van a környezetünk is. A jó szándékú nagymamák, akik süteményekkel kedveskednek nekünk, a kollegák, akik csokival kínálnak, és persze a végtelen mennyiségű ételreklám. Reklámok a plakátokon, reklámok a tévében, reklámok az interneten…

Ne fogyókúrázz, úgysem fog menni!

Mivel a fogyókúrák ellen küzd az agyad, a tested és a környezeted is, nincs sok esélyed a sikerre. Sőt, a fogyókúra már a kezdetek kezdetén kudarcra van ítélve. Csak idő kérdése, hogy feladd az egészet, és visszahízd az összes leadott kilót – sőt, akár még többet is.

Azt javaslom, inkább válts stratégiát!

Tovább segítség a fogyókúrák nélküli egészséges életmódhoz és az intuitív táplálkozás elsajátításához a Fogyókúra DETOX tanfolyamban.