Az inutitív táplálkozás bemutatása

intuitív táplálkozás

Az intuitív táplálkozás röviden és egyszerűen azt jelenti, hogy a szervezetünk jelzésire hagyatkozva étkezünk. Egy intuitív evő akkor eszik, ha éhes, és annyit eszik, amennyivel kellemesen jóllakik. Az ételválasztását pedig elsősorban arra alapozza, hogy mi esik jól a testének.

Ez egy nagyon szabad és rugalmas étkezési mód, hiszen nincs szükség diétás szabályok követésére. A testünk magától is nagyszerűen képes szabályozni a táplálékfelvételt – amíg el nem rontjuk. Egy újszülött kisbaba még semmit nem tud a kalóriákról, mégis képes éppen annyit enni, amennyi az egészséges növekedéséhez szükséges. Nem többet, nem kevesebbet.

Ugyanígy egy felnőtt ember is táplálkozhat intuitív módon, vagyis ösztönösen tudhatja, hogy a szervezetének mikor, milyen és mennyi ételre van szüksége. Így nem kell külső eszközöket igénybe vennie ahhoz, hogy szabályozza az étrendjét. A teste maga végzi el a szabályozást – és ennél kifinomultabban senki nem is képes rá.

Sajnos azonban az intuitív táplálkozás képességét el lehet veszíteni. Születésünkkor még nagyon jól működik a testünk csodálatos szabályozó rendszere, de ahogy felnövekszünk, ez általában lecsökken. Ennek számos oka lehet. A leggyakoribb talán a fogyókúrázás. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy minél több fogyókúrán van túl valaki, annál kevésbé képes intuitíven táplálkozni.

Miért veszítik el a fogyókúrázók az intuitív táplálkozás képességét?

Azért, mert a fogyókúra során kénytelenek figyelmen kívül hagyni a belső jelzéseket, és helyettük külső tényezőkre kell hagyatkozniuk. A fogyókúra szabályait kell követniük, ami előírja, hogy mit, mikor és mennyit ehetnek. Lehet, hogy éhesek, de nem ehetnek, mert már elmúlt este hat óra. Lehet, hogy még nem laktak jól, de már nem ehetnek többet. Lehet, hogy utálják a puffasztott rizst, de azt kell enniük. A fogyókúra sikere érdekében el kell nyomni a szervezetük saját jelzéseit.

Persze a legtöbb fogyókúra nem tart örökké. Az emberek többsége idővel elveszti az önuralmát, és feladja a szigorú szabályok követését. Ilyenkor pedig jön a szabályok nélküli, kontrollvesztett evés, amikor sokkal többet is esznek, mint amivel kellemesen jóllaknak.

Ez pedig nem az egyén gyenge jellemének tudható be, hanem annak, hogy a fogyókúrák NEM működnek! Ez törvényszerű. A test ilyenkor túlélő üzemmódba kapcsol, és minden eszközét beveti a fogyókúra ellen. Biológiai és pszichológia okok együttesen ahhoz vezetnek, hogy a fogyókúrázók egyszer csak feladják a diétát, és pótolják a kalóriadeficitet. Azonban a testük ekkora már mindent előkészített, hogy a bevitt kalóriák nagy részét máris visszatöltse a zsírraktárakba. Az eredmény: az illető többet hízik vissza a fogyókúra után, mint amennyit leadott. Aztán pár nap vagy hét után újra nekifut a fogyási projektnek egy másik divatos fogyókúrát kipróbálva. Ez a fogyókúrák ördögi köre, amibe rengeteg nő és férfi ragad bele, és mivel nem tudnak belőle kitörni, szenvednek.

Bárcsak tudnák azt, hogy a probléma NEM velük van, hanem magával a módszerrel!
A fogyókúrák nem működnek, és számos mellékhatásuk van a testi, lelki egészségre.

Ezzel szemben az intuitív táplálkozásnak számos pozitív velejárója van. Az intuitív evők jellemzően normál testtömegűek, kiegyensúlyozottan étkeznek és jobb a testi, lelki egészségük. Pedig ők nem követnek semmiféle diétás megkötést! Szabadon és örömmel esznek, és az életük nem a táplálkozás körül forog. Az életnek ugyanis sokkal többről kell szólni, mint hogy mit ettél vacsorára, vagy mennyit mutat a mérleg!

Az intuitív táplálkozás újratanulása megváltoztathatja az életedet. Ezt bizton állíthatom, mert velem is ez történt. Korábban én magam is krónikus fogyókúrázó voltam, a kalóriaszámlálás és a mérleg rabja, de ez már a múlté. Dietetikai tanulmányaim alatt ismerkedtem meg az intuitív táplálkozás irányzatával, és azonnal tudtam, hogy ez a megközelítés a legjobb, amivel valaha is találkoztam (és nagyon sok táplálkozással kapcsolatos könyvet elolvastam már, e felől biztosíthatlak!). Én azóta is ennek a szemléletnek vagyok a híve, és ezt képviselem a dietetikusi munkámban is.

Ezt a honlapot is azért hoztam létre, hogy még több emberhez eljuthasson az intuitív táplálkozás üzenete: 

Te is képes vagy a szervezet jelzéseire hagyatkozva étkezni, és nincs szükséged diétás szabályok követésére ahhoz, hogy egészségesen étkezz, és beálljon a súlyod a számodra ideális tartományba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük