Amerikai dietetikusok hozzáállása az intuitív táplálkozáshoz

Az intuitív táplálkozás szemlélete Evelyn Tribole és Elyse Resch amerikai dietetikusok nevéhez fűződik, akik 1995-ben adták ki az Intuitive Eating című könyvet, mely tartalmazta a megközelítés részletes leírását. Azóta már a könyv harmadik kiadása is megjelent (2012-ben), és az irányzat egyre ismertebbé és népszerűbbé vált az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában és Európában is.

2017 nyarán megjelent egy érdekes tanulmány, mely egy elég nagy felmérés eredményeit tartalmazta. A kutatásban több, mint 18 ezer dietetikus vett részt, akik válaszoltak a kérdőív kérdéseire.

Az eredmények a következők:

  • A válaszadó dietetikusok többsége helyesen válaszolt az intuitív táplálkozással kapcsolatos kérdésekre (71% helyes válasz)
  • A válaszadók többsége pozitívan viszonyul az irányzathoz
  • Az elhízással foglalkozó szakemberek nagyobb része használja az intuitív táplálkozás szemléletét a munkájában, mint a hagyományos restriktív módszereket (pl. fogyókúrák).
  • Legnagyobb arányban azok a dietetikusok használják az intuitív táplálkozás szemléletét, akik régóta foglalkoznak elhízottakkal, a magánszektorban dolgoznak és elvégeztek valamilyen testsúly-szabályozással kapcsolatos továbbképzést.

 

Az Egyesült Államokban már a dietetikusok többsége ismeri és alkalmazza az intuitív táplálkozás szemléletének eszközeit. De mi a helyzet hazánkban? Bár idén publikáltam egy cikket az intuitív táplálkozásról a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai lapjában (Új Diéta 2017/2-3.), de attól tartok, a többség még mindig nem hallott erről az irányzatról.

Az nem véletlen, hogy Amerikában már egyre több szakember képviseli ezt a szemléletet. Ennek az az egyszerű oka, hogy működik. Ha szeretnél többet megtudni erről az irányzatról, két lehetőséged is van:

  • Elvégzed a Fogyókúra DETOX tanfolyamot, mely ezt a szemléletet képviseli
  • Eljössz hozzám néhány coachingra, és személyesen is segítek elsajátítani az intuitív táplálkozás elveit

 

Ha bármilyen kérdésed van az intuitív táplálkozással kapcsolatban, írj az info@fogyokuradetox.hu címre!

 


Felhasznált irodalom:

Schaefer, J. T., & Zullo, M. D. (2016). US Registered Dietitian Nutritionists’ Knowledge and Attitudes of Intuitive Eating and Use of Various Weight Management Practices. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 117(9), 1419–1428. http://doi.org/10.1016/j.jand.2017.04.017