Álomsúly helyett tűzz ki reális célokat!

Kezdtél már fogyókúrába azzal a céllal, hogy jelentős súlyfeleslegtől szabadulj meg? Hát, nem vagy egyedül! És elérted a célod? Nem? Nos, ebben sem vagy egyedül…

A legtöbb fogyni vágyó igencsak magasra teszi a lécet. Egy vizsgálatban1 60 elhízott nőt kérdeztek meg arról, mi lenne számukra az álomsúly, majd 1 év fogyókúrázás után megnézték, mennyien érték azt el. Az eredmény:

SENKI NEM TUDTA ELÉRNI. Egyetlen egy lélek sem!

Hoppá! Talán ideje lenne elfogadni, hogy az álomalak, nem mindig elérhető! Lehet, hogy a fogyókúrás reklámok ezt akarják veled elhitetni, de az alkatodon semmilyen termék nem tud változtatni.

Abból kell kihoznod a legtöbbet, amid van! Ne kergess hiú ábrándokat! Nem kell ahhoz csont soványnak lenned, hogy jól nézz ki, és egészségesebbé válj!

Inkább törekedj arra, hogy hozd ki magadból a legtöbbet! Ami pedig a célokat illeti, azt javaslom, olyan célokat tűzz ki, amik a viselkedésedre irányulnak. A testsúly nem egy viselkedés.

Inkább a szokásaidra fókuszálj! A villám diéták hosszú távon semmit nem érnek. A táplálkozási és testmozgási szokásaid megváltoztatása az igazán jó cél, aminek az eredménye is tartós lesz.

Igenis lehet fogyni, lehet jobb az alakod, egészségesebbé válhatsz, de az nem valószínű, hogy úgy fogsz kinézni, mint az újságok címlapján látható nők. (Akik valójában nem is léteznek, hiszen a Photoshop teremtette őket.)

Szóval azt javaslom:

Az álomsúly helyett tűzz ki reális célokat!

A kilók helyett fókuszálj inkább a viselkedésed megváltoztatására!

Gyors megoldások helyett gondolkodj hosszú távban!

Ne hagyd, hogy a média mondja meg, milyen az elfogadható test!

Abból hozd ki a legtöbbet, amid van, és ne akarj más emberré válni (ez úgysem sikerülhet)!

Ha szeretnél egy egyénre szabott életmódváltó stratégiát, gyere el hozzám coachingra!

 


1. Foster, G. D., Wadden, T. A., Vogt, R. A. & Brewer, G. What is a reasonable weight loss? Patients’ expectations and evaluations of obesity treatment outcomes. J. Consult. Clin. Psychol. 65, 79–85 (1997).