A kalóriák feltalálása előtt…

A kalória az energia mértékegysége. 1 kalória (cal) az az energiamennyiség, ami egy gramm víz hőmérsékletét 1℃-kal emeli meg. A kalóriát Nicolas Clément vezette be a hő mérésére 1824-ben. Később az élelmiszerek kalóriatartalmát is mérni kezdték, majd ezeket az ismereteket a táplálkozástudományban is felhasználták.

Ma már kötelező feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán az energiatartalmat, ezért aki szeretné, könnyedén kiszámolhatja a kalóriabevitelét. Elterjedt nézet, hogy a fogyáshoz nem kell mást tenni, csak csökkenteni az energiabevitelt. Így negatív energiamérleget érhetsz el, és fogyni fogsz. A fogyni vágyók előszeretettel figyelnek oda az étrendjük kalóriatartalmára, és figyelmesen nézik, miben mennyi energia van.

De vajon mi volt a kalóriák feltalálása előtt?

Az 1800-as évek előtt, amikor még nem létezett a kalóriák fogalma, az emberek nem tudták, miben mennyi energia van. Még nem létezett a kaloriabazis.hu, és tápanyagtáblázatot sem lehetett venni.

Az emberek nem külső, hanem belső tényezőkre figyeltek. Akkor ettek, ha éhesek voltak, és addig ettek, míg jóllaktak. Nem az alapján választották meg az ebédjüket, hogy mennyi kalória van benne. Azt ették, amit megtermeltek. Természetes növényi és állati élelmiszereket, amiket a hagyományosan bevált módokon készítettek el, például megfőzték vagy megsütötték.

Az életük nem az evés körül forgott. Többnyire napi háromszor ettek: reggelit, ebédet és vacsorát. A napjukat pedig nagyrészt fizikai munkával töltötték.

Ekkor még női magazinok sem voltak, és a Photoshop sem létezett, ezért nem volt a nők elé állítva egy elérhetetlen mérce. A fiatal lányok nem a fogyókúrázásról beszélgettek, és nem az volt a fő céljuk, hogy még egy kicsit fogyjanak. Persze, nem mindenki volt sovány, de a társadalom nem ítélte el a teltebb alkatú nőket.

Talán ilyen lehetett…

Legalábbis én valahogy így képzelem el. Szerintem sok szempontból egyszerűbb volt az élet. Mivel senki nem számolta a kalóriákat, mindenki a szervezete jelzései alapján étkezett. Úgy is mondhatnám, hogy az emberek intuitíven étkeztek.

A jó hír az, hogy ez ma sem lehetetlen! Nem könnyű, de nem lehetetlen. Az intuitív táplálkozás képessége mindenkiben ott van. A szervezeted tudja, hogy mire van szüksége.

Te odafigyelsz rá?