Te milyen típusú evő vagy? 3. rész

A cikksorozat előző két részében megismerkedhettél az Óvatos evővel és a Hivatásos fogyókúrázóval. Ebben a részben a Tudatlan evőről lesz szó. Azt hiszem ezúttal sokan fognak magukra ismerni.

A tudatlan evő

Legfőbb jellemvonása, hogy nem figyel oda a táplálkozására. Nagyban különbözik az Óvatos és a Hivatásos evőtől is, hiszen ők rengeteg gondolatot szentelnek az evésnek, és legtöbbször teljesen tudatában vannak annak, hogy mit esznek. Sőt, a napjuk jelentős részében az étkezésre gondolnak. Ezzel szemben, a Tudatlan evő nem sok figyelmet fordít az étkezésre, és valószínűleg már arra sem emlékszik, mit evett reggelire. Ez a csoport elég tág, négy altípusa is van.

Kaotikus evő

A kaotikus evő hektikus életet él. Mindig túl elfoglalt, sosincs ideje semmire. Táplálkozásának fő jellemzője a rendszertelenség. Legtöbbször azt eszi, ami éppen elérhető, legyen az étel-automatából vagy gyorsétteremből. „Mindegy, csak gyorsan legyünk túl az evésen, mert most rohannom kell.” Mivel rengeteg dolga van, ezért nincs is ideje magával foglalkozni, így gyakran csak akkor veszi észre, hogy éhes, amikor már 5-6 órája nem evett, és már bármit felfalna – farkaséhes. És persze ekkor már nem csak egy könnyű kis vacsorát eszik, hanem óriási adag ételt képes eltűntetni, nem túl hosszú idő alatt.

Vissza-sosem-utasító evő

A Vissza-sosem-utasító evőnek igen jó az étvágya. Bármikor szívesen eszik – akár éhes, akár nem. Ha talál a konyhaasztalon egy tálca süteményt, nem sokat gondolkozik, már eszi is. Ha pedig valaki megkínálja valamivel, biztosan nem fogja megsérteni az illetőt a visszautasítással. Általában észre sem veszi, hogy eszik, és fogalma sincs, mennyit evett.

Nem-pazarló evő

A Nem-pazarló evő ételválasztását csupán egy dolog vezérli: az ár. Próbálja a legtöbbet kihozni a pénzéből. Az élelmiszerboltban leginkább arra figyel, melyik termék éri meg jobban. Mindig mindent elfogyaszt, ami a tányérján van, sőt szükség esetén a többiek tányérját is „kitisztítja”. Lényeg, hogy semmi nem veszhet kárba! Egy ilyen apuka mindig megeszi a gyerekek maradékát is. Ő a család konyhamalaca. Igaz, hogy már nem éhes, de nem szeretné kidobni az ételt.

Érzelmi evő

Az Érzelmi evő az evést használja az érzelmeivel való megküzdéshez. Ha szomorú, magányos, stresszes vagy ideges, az ételekben keresi a vigaszt. És ez működik is neki. Egy szelet csokoládé csodákra képes: pillanatok alatt jobban érzi magát tőle. Igen ám, de ez a „kezelés” hosszú távon egyáltalán nem segít, ezért újabb és újabb dózis kell. Néha csak eszik egy kis süteményt idegességében, de az is előfordulhat, hogy rosszullétig teleeszi magát. Bár gyakran azt hiszi, hogy a táplálkozásával van a baj, de a valódi probléma ennél sokkal mélyebben gyökerezik.

A probléma

A Tudatlan evő nem figyel oda szervezete belső jelzéseire, ezért gyakran megesik, hogy sokkal többet is elfogyaszt, mint amennyire szüksége lenne. Ha az illető hajlamos a hízásra, akkor ezzel a fajta étkezési stílussal könnyedén túlsúlyossá válhat.Ez a kép jelképezi az általad beszúrt forrás kódot. A kép csupán a kód helyét jelzi, a kód által megjelenített elem méreteit és elrendezését nem, erre használd az előnézet gombot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük