Te milyen típusú evő vagy? 2. Rész

Ebben a cikksorozatban a különböző evési típusokat mutatom be. Az első részben megismerkedhettél az Óvatos evővel, ma pedig a Hivatásos fogyókúrázóval.

 

A Hivatásos fogyókúrázó

Ez a típus könnyen felismerhető. Legfőbb ismertető jele, hogy szinte állandóan fogyókúrázik. Elégedetlen az alakjával, ezért minden vágya, hogy végre lefogyjon. Már az összes divatos diétát kipróbálta. Tele van a polca fogyókúrás könyvekkel. Mindent tud a helyes adagnagyságokról, és kívülről fújja a tápanyagtáblázatot. Általában számolja az élelmiszerek kalória- vagy szénhidráttartalmát, és nagyon oda figyel, hogy ne egyen „hizlaló” ételeket.

És hogy miért van mindig más diétán? Azért, mert az előző nem működött. Amikor grapefruit diétán volt, a banánt kívánta, amikor paleózott, egész nap a kenyérért sóvárgott. Persze egyszer csak elért arra a pontra, amikor már nem tudott ellenállni a kísértésnek, és ilyenkor kontrollvesztett evésbe kezdett.

„Most már úgyis mindegy, majd hétfőtől újra kezdem!”

És a leadott kilók vissza is jöttek. De szerencsére mindig van egy új fogyókúra, amiről azt mondják, tényleg működik. „Ez egyszer sikerülni fog!” Ha követi a diéta szabályait, könnyedén leadhatja felesleges kilóit, és végre karcsú és boldog lehet!” És újra felcsillan a remény. A hivatásos fogyókúrázó úgy érzi, talán tényleg ez lesz az a csodálatos módszer, ami segíteni fog neki. Máris megveszi a könyvet, és el is kezdi a diétát.

És az eredmény? Valóban elkezd fogyni. Igaz, hogy egész nap kopog a szeme az éhségtől, de a mérlegre állva diadalittasan veszi tudomásul: lement fél kiló. „Hurrá! Megéri a szenvedés.” És a következő héten is kicsit kevesebb lesz, és utána is, és utána… Már nem. Ismét eljutott arra a pontra, amikor megállt a fogyás, noha tökéletesen követte a szabályokat.

Általában ekkor jut el arra a pontra, amikor túl kicsi a motiváció, hogy nemet mondjon az egyre erősebb kísértéseknek. És bedobja a törölközőt. És ismét teleeszi magát. Most már úgy is mindegy… De hamarosan a kolleganője mesél neki egy új módszerről. „És a sógornőm is ezzel fogyott le 20 kilót. Biztosan működik!” És újra felcsillan a remény. Az ördögi kör kezdődik elölről.

A probléma

A hivatásos fogyókúrázó súlya folyton jojózik. Lead pár kilót, majd felszed ugyanannyit, vagy még többet. Idővel egyre nehezebben megy neki a fogyás. A koplalásokat pedig rendre túlevések követik. Mivel a diétákban csalódik, gyakran egyéb módszereket is kipróbál. Hashajtót, vízhajtót vagy fogyókúrás kapszulákat kezd el szedni.

Előfordulhat az is, hogy még veszélyesebb viselkedési módhoz nyúl: a túlevéseket önhánytatással próbálja kompenzálni. Ez a fajta evési típus nagyon veszélyes, mert az arra hajlamosaknál étkezési zavarok kialakulásához vezethet.

A legtöbb anorexiás vagy bulimiás lány is csak egy ártatlan fogyókúrával kezdte. Jó, ha tudjuk, nem csak túlsúlyos emberek tartoznak ebbe az evési típusba. Attól még, hogy valakinek teljesen normális a súlya, könnyen lehet, hogy ő nem így látja magát, ezért szeretne lefogyni. Bárki tartozhat ebbe a csoportba nemtől, kortól és testtömegtől függetlenül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük