Pseudo fogyókúrázás

ál fogyókúra

Az intuitív táplálkozás legelső alapelve a következő: Utasítsd el a fogyókúrázó mentalítást!

A fogyókúra külső szabályok követését jelenti, az intuitív táplálkozás pedig a szervezet belső jelzéseire épít. A kettő együtt nem megy. Amíg úgy gondolkozol, mint egy fogyókúrázó, nem leszel képes intuitíven étkezni.

Vannak, akik el is határozzák: „Soha többé nem fogyókúrázom!”. Ez nagyszerű, de nem mindig elégséges. Gyakran előfordul ugyanis, hogy valaki azt állítja, már nem fogyókúrázik, de mégsem szabadult még meg a fogyókúrázó mentalitástól. Ilyenkor az illető nem tudatosan ugyan, de még mindig a fogyókúrák ördögi körében van.

Ezt nevezik pseudo, vagyis ál-fogyókúrázásnak. Ilyenkor az illető nincs is tudatában annak, hogy még mindig a fogyókúrázó eszközeit használja.

Példák pseudo fogyókúrázásra

  • A szénhidrát-bevitel korlátozása, és a szénhidrátok számolása: ez nem sokban különbözik a kalóriaszámlálástól. Ha a grammokra fókuszálsz, külső tényezőkre építesz, és nem a szervezeted jelzéseire.
  • Csak „biztonságos” ételek fogyasztása: pl. zsírszegény vagy cukormentes ételek – noha nem is szereted őket
  • Csak a nap bizonyos óráiban evés: pl. este hat után már nem engeded magadnak az evést – noha nagyon éhes vagy.
  • „Hizlaló” ételek evése utáni „vezeklés”: pl. a következő étkezés kihagyása vagy a testedzés fokozása
  • Az éhség elnyomása kávéval vagy diétás üdítőkkel
  • Vegetáriánus vagy gluténmentes diéta követése csupán a fogyás reményében

 

Ezek mind fogyókúrás törekvések, még ha nincs is kimondva, hogy fogyókúrázásról van szó. Amíg külső szabályokat követsz, nem fogsz tudni kellően ráhangolódni a tested jelzéseire, vagyis nem fogsz tudni intuitíven enni. A fogyókúrák negatív következményeit viszont ezekben az esetekben is megtapasztalhatod.

Ideje végleg szakítani a fogyókúrákkal – még az álruhás fogyókúrákkal is! Csak ezután leszel képes elindulni az intuitív táplálkozás újratanulásának útján.

 

Ha kellene ehhez egy kis segítség, jelentkezz a Fogyókúra DETOX tanfolyamra, ami egy általam kidolgozott fogyókúramentes életmódprogram, vagy gyere el hozzám coachingra, és személyesen is segítek Neked.

 

A fogyókúrák nem működnek. Ne szívasd magad tovább velük!

Ideje stratégiát váltani.