Mit csinálj, ha tukmálnak?

Tukmálás a kajával

Az intuitív táplálkozás lényege az, hogy a szervezeted belső jelzésire hagyatkozva étkezel. Ez azt jelenti, hogy akkor eszel, ha valóban éhes vagy, és addig eszel, míg kellemesen jóllaksz. A táplálkozásod elsősorban fizikai és nem érzelmi okok vezérlik.

Amíg nem rontod el, a szervezeted nagyszerűen képes szabályozni a táplálkozásodat. Ha energiára van szüksége, éhséget fogsz érezni, ha eleget ettél, akkor pedig jóllakottságot. Ezt egy fantasztikus, kifinomult szabályozó rendszer teszi lehetővé, ami „gyárilag” be van építve minden ember testébe. Az egy másik kérdés, hogy ezt a rendszert tönkre is lehet tenni, erről itt írtam bővebben.

A tested tehát jelzéseket ad. Kérdés, hogy hallgatsz-e rá. Tegyük fel, hogy szeretnéd újratanulni az intuitív táplálkozás képességét, ezért elkezded a Fogyókúra DETOX tanfolyamot, melyben megtanulod, hogyan táplálkozz a szervezet jelzéseire hagyatkozva. Igyekszel is ezt gyakorolni, de vannak tényezők, amik igencsak megnehezítik a dolgot. Ilyen lehet például egy szerető nagymama, aki épp most vette ki a sütőből a legfinomabb almás pitéjét, amivel máris megkínál: „Vegyél egy szeletet!”

Te viszont nem vagy éhes, és most nem akarsz enni belőle: „Most nem kérek.”

Nagymama: „Na, csak egyet vegyél. Hidd el, nagyon finom. Szeretettel készítettem. Kóstold meg!”

És máris itt egy konfliktushelyzet. A nagymamád szeretné, ha ennél a sütiből, de Te nem akarsz, mivel egyáltalán nem vagy éhes. Mi tévő légy?

A fenti történethez hasonlók mindenkivel megesnek. Lehet, hogy téged a házastársad, egy kollégád vagy egy barátod próbál rávenni, hogy egyél, noha Te éppen nem szeretnél. Jó, ha fel vagy készülve az efféle esetekre, hogy ki tudj állni a döntésed mellett, de ne bántsd meg az illetőt.

Vedd figyelembe a szándékát

A nagymamád valószínűleg nem azért kínál meg a frissen sült almás pitéjével, mert így akar felhizlalni, hogy kövér legyél. Ezzel a gesztussal csak a szeretetét próbálja kifejezni. Végül is ez egy ajándék a részedre. Ha gorombán visszautasítod, könnyen megbánthatod, hiszen ő csak jót akart neked. Te is légy vele kedves!

Köszönd meg!

Először is köszönd meg, hogy felajánlotta a sütit. Ezzel kifejezed, hogy értékeled a tettét. Valahogy így: „Köszönöm nagymama! Igazán kedves tőled, hogy készítettél nekem süteményt.”

Mondd el, hogy miért nem kérsz belőle

Ha nem vagy éhes, vagy esetleg éhes vagy, de nem az almás pitére, akkor ne csak annyit mondj, hogy köszönöm, nem kérek. Indokold meg a döntésedet! Ha pedig úgy véled, később még élsz a lehetőséggel, azt is mondd el! Például így:

„Köszönöm Nagymama! Igazán kedves tőled, hogy készítettél nekem süteményt, de most nem vagyok éhes, mert nemrég ebédeltem. Most biztosan nem esne jól, de később majd szeretnék enni belőle, hisz tudom, hogy a Te almás pitéd a legfinomabb a világon. Esetleg el tudnál csomagolni néhány szeletet?”

Ideális esetben ezzel a válasszal el is tudod hárítani a tukmálást, és senki nem fog megsértődni. Persze előfordulhat, hogy az illető nem adja fel ilyen könnyen, és még próbálkozni fog, de Te próbálj meg türelmes lenni hozzá, és légy következetes a döntésedben.

Ha az illető igazán nehéz eset, mutasd meg neki ezt a cikket! 😉