Miről szól ez a blog?

intuitív táplálkozás

Az intuitivtaplalkozas.hu azzal a céllal jött létre, hogy bemutasson egy új szemléletet: az intuitív táplálkozást.Ez a szemlélet az Egyesült Államokban már széles körben ismert (és számos táplálkozástudományi szakember által elismert), de ez idáig Magyarországon nem sokat hallhattunk róla.

Már itt az elején szeretném leszögezni, hogy ez NEM EGY FOGYÓKÚRÁS MÓDSZER! Sajnos, ha magyarul keresünk rá a kifejezésre, találhatunk pár cikket, melyek azt állítják, ezzel a módszerrel végre csodásan lefogyhatsz. Nos, az intuitív táplálkozás NEM ígér ilyesmit! Ez a szemlélet teljes mértékben elutasítja a fogyókúrázó mentalitást, és a hangsúlyt nem arra helyezi, mit mutat a mérleg, hanem sokkal inkább arra, mit tudsz meg a szervezetedtől, ha odafigyelsz a belső jelzéseire. Nem arra összpontosít, mi az, amit tilos enni, vagy mi az amit enned kell. Inkább arra, milyen ételek esnek jól a testednek. Nem diétás szabályok betartására ösztönöz, hanem arra, tanuld meg, hogyan étkezz, hogy jól érezd magad. Nem mondja meg, mikor és mennyit egyél. Inkább arra bátorít, figyelj a tested belső jelzéseire. Akkor egyél, ha éhes vagy, és annyit, amennyivel kellemesen jóllaksz.

Honnan származik ez a megközelítés?

Az intuitív táplálkozás két amerikai dietetikus, Evelyn Tribole és Elyse Resch nevéhez fűződik. Ők írták meg az Intuitive Eating című könyvet 1995-ben. 2012-ben már a könyv harmadik kiadása is megjelent. (Magyar nyelven sajnos nem elérhető.) 

NEM EGY DIVATDIÉTA!

Az intuitív táplálkozás nem egy divatdiéta! Ez egy tudományos alapokon nyugvó, a mai napig széles körűen kutatott táplálkozástudományi irányzat. A külföldi szakirodalomban már több, mint 70 cikket olvashatunk ebben a témában, és örömmel jelentem, hogy már elkészült az első magyarországi felmérés is, melyet én végeztem el.

 

Miről olvashatsz majd ezen az oldalon?

Az intuitív táplálkozás nem csupán az étkezésről szól. Tulajdonképpen ez egyfajta életmód szemlélet. A jövőben szeretném bemutatni, pontosan mit is jelent ez a fogalom, de számos egyéb aspektusáról is szót fogok ejteni. Íme, egy kis ízelítő:

  • A fogyókúrázás NEM megoldás az elhízásra, sőt számos negatív hatása lehet a testi és lelki egészségedre egyaránt. Ha túlsúlyos vagy, és szeretnél lefogyni, a legjobb, ha bele sem kezdesz a fogyókúrázásba. Egy sokkal jobb utat fogok mutatni Neked. Az egészséges testsúly eléréséhez nincs szükség fogyókúrázásra.
  • Az egészséges táplálkozás első lépése az ételekkel való kapcsolatod helyreállítása. Ahhoz, hogy egészséges legyél, nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről, sőt jobb, ha tőlem tudod: minél inkább küzdesz a csokoládé ellen, annál jobban fogod kívánni, és előbb vagy utóbb valószínűleg teleeszed magad vele.
  • A testmozgás, mint a legjobb kalóriaégető módszer? Felejtsd el! Meg fogom mutatni, mire jó az edzés, és mire nem. Nagyszerű híreim vannak! Ha velem tartasz, megtanítalak rá, hogyan építsd be a rendszeres mozgást az életedbe úgy, hogy örömet és élvezeted találhass benne.

 

Szó lesz mindezekről, és még sok más olyan témáról is, ami nemcsak az étkezésedet változtatja meg, hanem az egész életed. Higgy nekem, velem már megtörtént!

 

És ki vagyok én?

Pődör-Novák Réka vagyok. Dietetikus, fitness-testépítés edző és life coach. A Semmelweis Egyetemen szereztem dietetikusi szakképesítést, ahol Magyarországon elsőként kezdtem kutatni az intuitív táplálkozást. Ebből a témából írtam a szakdolgozatom is, és a Tudományos Diákköri Konferencián is előadtam kutatási eredményeim, ahol ezért Szakmai Nívódíjat kaptam. Azt remélem, ezen a blogon keresztül sok emberhez eljutnak majd azok az információk, amik nemcsak új ismereteket adnak, de utat mutatnak egy boldogabb és egészségesebb élethez is. Ha szeretnéd, személyesen is segítek Neked, ehhez kattints ide!

 

Ezt nem hagyhatod ki! Tarts velem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük