Miért hizlalhatnak a mesterséges édesítőszerek?

Az előző cikkből megtudhattad, hogy a szakirodalmi adatok szerint a mesterséges édesítőszerek nem, hogy segítenék a fogyást, de akár hizlalhatnak is. Ebből a cikkből megtudhatod, mivel magyarázzák ezt a tudósok.  

Az agy jutalmazó rendszere

Mivel az emberi test egy csodálatos alkotó munka eredménye, úgy lett létrehozva, hogy ösztönösen törekedjen a túlélésre. Ennek érdekében bizonyos, a faj fennmaradását támogató viselkedési formákat az agyunk jó érzésekkel jutalmaz. Ilyen például a szex vagy az evés.

Most maradjunk az utóbbinál. Ha finom ételeket eszünk, a szervezetünk olyan neurotranszmittereket termel, melyek hatására jó érzések töltenek el minket. Ilyen ingerületátvivő anyag például a szerotonin és a dopamin.

Ha eszel egy csokit, hamarosan nagyon kellemes érzéseket fogsz érezni, ezért máskor is szívesen fogyasztod ezt az édességet. A cukros ételek különösen jó hatással vannak az agyunk jutalmazó rendszerére, vagyis könnyedén aktiválják azt. Nem véletlen, hogy szeretjük is az édes ízű ételeket és italokat.

De mi van, ha megpróbáljuk becsapni az agyunkat, és inkább mesterséges édesítőszerrel ízesített élelmiszereket fogyasztunk?

Sajnos nem ilyen könnyű becsapni a szervezetünket… A mesterséges édesítőszerek testsúlyra gyakorolt hatásának elsődleges oka, hogy nem aktiválják teljes mértékben az agy jutalmazó rendszerét. Bár a fogyasztás közben elhitetik, hogy most valami cukros étel fog érkezni a gyomorba, de ez nem történik meg. A test pedig csak várja az egyszerű cukrok érkezését.

A kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek növelik az étvágyat. Végül is ez logikus is, hiszen az édes íz megvolt, de a cukor nem ért le az emésztőrendszerbe. A test igényt tart az igazi szénhidrátokra, ezért az étvágy növelésével próbál rávenni a fogyasztásukra.

Az édes íz megszokása

A másik ok, amiért nem ajánlanám a mesterséges édesítőszerek fogyasztását, az a megszokás.

Az ízlelő receptoraink nagyszerűen taníthatóak. Ennek jó és rossz oldala is van. Ha valaki rendszeresen mesterséges édesítőszerekkel édesít, könnyen megszokja az intenzív édes ízt. Nyugodtan lehet jó édes az a kávé, hiszen úgysincs benne kalória. Igen ám, de az ízlelőbimbók hozzá fognak szokni a nagyon édes ízekhez.

Ez ugyan úgy működik, mint a sózásnál. Ha valaki megszokja, hogy mindent jó alaposan megsóz, a kevésbé sós ételeket teljesen íztelennek fogja érezni. Ha viszont valaki megszokja, hogy az édes, nagyon édes, a természetesen édes élelmiszerek már nem is fognak annyira ízleni neki.

Gondolj a gyümölcsökre! Természetes cukor van bennük, de sosem lesznek olyan édesek, mint egy kávé 2-3 pötyivel. Aki a mesterséges édes ízekhez van szokva, annak egy gyümölcs már nem is számít édességnek.

Van azonban egy jó hírem: az ízlelés pozitív irányban is befolyásolható. Ha mától kevesebb sót használsz, hamarosan ez lesz a normális, és a korábbi mennyiséget használva túl sósnak fogod találni az ételeket. Ugyan így hozzá lehet szokni a kevésbé intenzív édes ízek szeretetére is. Ha pedig csak ritkán használsz egy kevés cukrot, nem lesz negatív hatással az egészségedre.

Ha pedig még egy lépést szeretnél tenni az egészséges életmód útján, ahelyett is használj inkább mézet!


 Felhasznált irodalom:

Yang, Q. (2010). Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings: Neuroscience 2010. Yale Journal of Biology and Medicine, 83(2), 101–108. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.109.876185.Sugar

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük