Intuitív táplálkozás és intuitív mozgás

Nemrég egy óvoda mellet mentem el délután, amikor a gyerekek kint voltak az udvaron. Ahogy néztem őket, eszembe jutott egy jól ismert mondat a Bibliából:

„Legyetek olyanok, mint a kisgyermekek!”

Azt gondolom, ez a tanács sok szempontból megszívlelendő. A gyermeki hit és őszinteség mellett az életmóddal kapcsolatosan is van mit tanulnunk tőlük.

A gyermekek táplálkozása

A kisgyermekek nagyszerű intuitív evők – amíg el nem rontják őket. Tudományos vizsgálatokból tudjuk, hogy bár a kisgyermekek táplálkozása elég nagy ingadozásokat mutat, hosszabb időintervallumban nézve konzisztens és tökéletesen megfelel az energiaszükségletünknek. Szóval, ha van egy óvodás gyerkőcöd, ne aggódj a táplálkozása miatt. Lehet, hogy egyik nap alig eszik, de egy másik napon meg fogsz lepődni, milyen jó étvágya lesz. A lehető legrosszabb, amit tehetsz az, ha folyton tukmálod, hogy egyen, és az evésért jutalmat ajánlasz neki. Így lehet rövid úton elrontani egy gyermek intuitív táplálkozás képességét.

Sokkal jobb, ha megosztjátok a felelősséget. Ha a gyermekek táplálkozásáról van szó, én Ellyn Satter módszerét javaslom. Ő egy nagyon tapasztalt dietetikus, család terapeuta és kutató. Az ő nevéhez fűződik a „Division of Responsibility” kifejezés, melynek lényege, hogy meg kell osztani a felelősséget a szülő és a gyermek között.

intuitív evő A szülő felelőssége, hogy biztosítsa a megfelelő ételeket – lehetőleg minél nagyobb választékban. A gyermek felelőssége, hogy eldöntse, szeretne-e enni, ha igen mennyit. A kutatások szerint, azok a gyermekek, akiket így nevelnek, egészséges ütemben növekednek.

Az intuitív táplálkozás tehát bizonyítottan működik a gyermeknél – egy darabig. Sajnos a legtöbben nem olyan környezetben nőnek fel, ahol ezt a képességet támogatnák. Sok szülő az étellel büntet és jutalmaz, ami nem vezet jóra. Ha van a környezetedben kisgyerek, akkor ne rontsd el, hanem inkább tanulj tőle!

 

A gyermekek mozgása

Egy másik terület, ahol példát vehetünk a kisgyermekekről. Ahogy néztem őket az óvoda udvarán nem is láttam olyat, aki hosszabb ideig üldögélt. Fel-alá szaladgáltak, ugrándoztak, szökdécseltek, mászókáztak és motoroztak – pedig senki nem utasította őket erre. Ez az intuitív mozgás, ami teljesen ösztönös.

Aztán jön az iskola, és a tanító néni azt mondja: „Üljetek csendben a helyeteken!” – és az intuitív mozgás lassan feledésbe merül. Ami az oviban még örömforrás volt, az felnőtt korra már fárasztó testedzés. A tanító néni utasítását a felnőttek tökélyre fejlesztették: szinte egész nap nyugodtan ülnek. Ülnek az autóban vagy a buszon, ülnek a munkahelyen, aztán ülnek otthon a tévé előtt.

Miért veszítjük el az ösztönös mozgás képességét?

Ugyan azért, amiért az intuitív táplálkozás képességét is: mert a környezetünk nem ezt támogatja. De meg vagyok győződve róla, hogy ha tudatosan törekszel rá, képes vagy újratanulni ezeket a gyermeki adottságokat. Az intuitív táplálkozás biztosan újratanulható, és a rendszeres testmozgást is meg lehet szeretni.

Kellene hozzá egy kis segítség?

Ajánlom a Fogyókúra DETOX tanfolyamot, ahol mind a két területről tanulhatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük