Hogyan lehet visszaszerezni az evés feletti kontrollt?

szabadsag.jpg

Előfordult már Veled, hogy elhatároztad, ezúttal szigorúan betartod a diétád, és nem engedsz a hizlaló ételek csábításának, majd nemsokára nem bírtad tovább, és teleetted magad? Ha volt már ilyen tapasztalatod, akkor jobb, ha tudod: ez nem különleges eset, a legtöbb fogyókúrázó előbb-utóbb így jár. Az incidens után persze nagyon rosszul érzed magad, bűntudat gyötör, és csalódott vagy, amiért nincs elég önuralmad. Valójában azonban nem az önuralmaddal van a probléma. A valódi ok csupán az, hogy beléptél a fogyókúrák ördögi körébe. Ebből a cikkből megtudhatod, mi ez az ördögi kör.

A jojózás, mint fő tünet

Ha a jellemző rád, hogy a súlyod rendszeresen fel-le jojózik, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy a fogyókúrák ördögi körének kellős közepén vagy. Hogy mi ez a kör? Ez egy öt részből álló ciklus, ami újra és újra megismétlődik mindaddig, amíg ki nem lépsz belőle.  Amíg be vagy zárva ebbe a körbe nem vagy képes normális viszonyt kialakítani az ételekkel. Bár ideig-óráig úgy tűnhet, hogy képes vagy korlátozni a táplálkozásod, de valójában az ételek kontrollálnak Téged. Ezért történik meg újra és újra, hogy leadsz pár kilót, majd felszedsz ugyanennyit vagy még többet. Ez pedig nemcsak fizikailag, de lelkileg is rendkívül káros az egészségedre. Ha szeretnéd visszaszerezni az evés feletti kontrollt, KI KELL LÉPNED A FOGYÓKÚRÁK ÖRDÖGI KÖRÉBŐL! Ehhez először is tudnod kell, miről is van szó.

fogyokurak_ordogi_kore.jpg

A fogyókúrák ördögi köre

Ahogy a fenti képen is látható, a ciklus első állomása a „Vágy a karcsúság iránt”. Mivel korunkban a szupervékony szépségideál uralkodik, az üzenet egyértelmű: vékonynak kell lenned! Ha nem vagy vékony, tegyél érte, hogy azzá válj! Kezdj fogyókúrába, és sportolj többet! Aki elfogadj ezt a tanácsot, az át is lép a kettes ponthoz, ami a fogyókúrázás, vagyis az evés tudatos korlátok közé szorítása. Ennek rengeteg formája lehet, például kalóriaszámlálás vagy bizonyos élelmiszerek tiltólistára helyezése. Ez kezdetben egész könnyen megy, de csak addig, míg el nem jutsz a harmadik szakaszhoz, amikor is elkezdesz csillapíthatatlan vágyat érezni a tiltott ételek iránt. Innentől már csak idő kérdése, hogy mikor lépsz át a negyedik állomásra, ami nem más, mint a kontrollvesztett evés. Ekkor a kiéhezett fogyókúrázó már nem képes uralkodni magán… és a fogyókúrának annyi, a leadott kilók pedig villámgyorsan visszatérnek. Ezzel vége is a körnek, de máris kezdődhet a következő, hisz ekkor a túlsúlyos személy ismét csak vágyakozik a karcsúság iránt…

Segítség! Hogyan tudok kiszabadulni ebből a körből?

Őszinte leszek: nem könnyen. És minél régebb óta vagy benne, annál nehezebb. De nem lehetetlen! Ha szeretnéd visszaszerezni az evés feletti kontrollt, muszáj kiszállnod a fogyókúrák ördögi köréből.  Ha úgy érzed, ehhez segítségre van szükséged, kattints az alábbi gombra!

segitseg.png

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük