Hogyan válhatsz intuitív evővé?

intuitív evő baba

Az előző cikkemben arról olvashattál, hogyan veszíthetjük el az intuitív táplálkozás képességét. Bár mindnyájan intuitív evőnek születtünk, sajnos a legtöbbünk már nem annyira érzékeny a szervezete jelzéseire, mint csecsemőként. A jó hír az, hogy ezt újra lehet tanulni. Ehhez három dologra van szükség:

  1. Megfelelő stratégia
  2. Gyakorlás
  3. Türelem

Először is kell egy jól működő stratégia. Az Intuitive Eating című könyvben a szerzők 10 lépést írnak le, melyeken végigmenve, és azokat alkalmazva, újra megtanulhatsz ráhangolódni a szervezeted jelzéseire, és külső szabályok helyett azokra alapozni a táplálkozásod. Ha nem olvastad a könyvet, akkor ajánlom figyelmedbe a Fogyókúra DETOX tanfolyamot, ami az intuitív táplálkozás elveire épül. (A tanfolyamról bővebben itt vagy itt olvashatsz.)

Ha már tudod mit kell tenned, akkor el kell kezdened azt gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Ahogy a mostani szokásaid sem egy-két hét alatt alakultak ki, úgy az intuitív táplálkozást sem fogod tudni ennyi idő alatt elsajátítani.

Ha pedig valamihez idő kell, akkor nem árt mellé sok-sok türelem is. Türelmesnek kell lenned magadhoz! Ahogy egy kisbabát sem szidnak le, ha elesik, amikor járni tanul, úgy magadat se kellene kritizálnod, ha nem megy még minden tökéletesen. Adj időt magadnak!

Az intuitív táplálkozás újratanulása egy FOLYAMAT, és nem egy esemény. Ebben a folyamatban lesznek hegyek és völgyek is. Néha előrelépsz kettőt, néha visszalépsz egyet. Ne ess kétségbe! Ez még mindig jobb, mintha egy helyben maradnál. Ne számíts zökkenőmentes haladásra. Ez hozzátartozik a folyamathoz. Lényeg, hogy összpontosíts a jelenre, és tanulj a tapasztalataidból. Ismerd fel, és értékeld a fejlődés apró jeleit is!

Fontos, hogy ne a fogyásra koncentrálj, mert az csak hátráltatja a fejlődésed! A súlyod be fog állni a szervezeted számára normális tartományba. Ha viszont folyton a mérleget nézed, el fogja vonni a figyelmedet a testedre való odafigyeléstől. Itt most nem a külső tényezőkre kell fókuszálnod, hanem a belső jelzésekre. Tudom, hogy ez eleinte nem könnyű, de ez egy nagyon fontos szempont. Ez most nem egy fogyókúra, hanem egy új életmód elsajátításáról van szó. Ehhez pedig nem azokra az eszközökre lesz szükséged, mint a fogyókúrázásnál. Merj változtatni!

 

Ha felmerült benned bármilyen kérdés az intuitív táplálkozás újratanulásával kapcsolatban, írd meg nekem! Üzenetküldés itt

Ha szeretnél hozzáértő támogatást az intuitív evővé válás folyamatához, gyere hozzám coachingra!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük