Hogyan nyomhatod el a benned lévő intuitív evőt?

Az intuitív evőről már olvashattál egy korábbi cikkemben. Fő jellemzője, hogy az étkezését a szervezete jelzéseire alapozza. Nem követ diétás szabályokat, egyszerűen eszik, ha éhes, és abbahagyja, ha jóllakott. Az ételválasztását nem a kalória- vagy szénhidráttartalom határozza meg, hanem az egyéni tapasztalatai. Az esetek többségében azt eszi, amit szeret és tudja, hogy jó hatással van a testére.

Képzeld, amikor megszülettél, Te is így táplálkoztál! Minden újszülött tökéletes intuitív evő. Egy csecsemő még semmit nem tud a megfelelő energiabevitelről vagy a tápanyagokról, ezért kénytelen teljes mértékben a teste jelzéseire hagyatkozni. Ez egy darabig nagyszerűen is működik, de sajnos a felcseperedés során sokan elveszítik az intuitív táplálkozás képességét. Ebben a cikkben bemutatok néhány okot, ami miatt ez megtörténhet.

1. Fogyókúrázás

A legfőbb oka annak, hogy sokan már nem képesek a szervezetük jelzéseire hagyatkozva étkezni, a fogyókúrázás. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a fogyókúrázás nagyon rossz hatással van az intuitív táplálkozás képességére.

Minél többet fogyókúrázol, annál jobban megtanítod a testedet arra, hogy a belső jelzések nem fontosak, inkább külső szabályokra kell figyelni. Majd a fogyókúra megmondja, mikor, mit és mennyit egyél. Semmi szükség a szervezeted jelzéseire figyelni.

A krónikus fogyókúrázóknál megfigyelhető, hogy már nincsenek is tudatában a szervezetük kifinomult jelzéseinek. Ha hosszú távon nem hallgatsz a belső hangokra, előbb-utóbb el fognak halkulni.

2. Szélsőséges egészséges táplálkozás üzenetek

Manapság rengeteg „táplálkozási szakértő” hallatja a hangját. Nagy részük azonban önjelölt szakértő. Valójában csak kókler. Ha viszont valaki komolyan veszi a szélsőséges táplálkozási üzeneteiket, eljuthat arra a pontra, hogy már alig tud valamit nyugodt lelkiismerettel elfogyasztani. Már nem azt eszi, amit szeretne, hanem azt, amit mások mondanak neki.

3. Szülői hatás

Ha gyermekkorodban a szüleid az ételekkel jutalmaztak és büntettek, akkor valószínűleg ez a szokás beépült az életedbe. Ha egész nap keményen dolgoztál, este jöhet valami finomság. Ha viszont rossz voltál, nincs desszert!

Nem jó, ha az evéshez efféle reakciók társulnak. Az evésnek elsősorban az éhségen kell alapulnia, és nem az érzelmeken.

4. Élelmiszer-reklámok

Már gyermekkorunktól fogva látjuk a különféle finomságok reklámjait, melyek mindig pozitív érzelmeket társítanak az adott termékhez. Így már egy kisgyerek gondolkodásába is beépül, hogy ha finom csokit eszik, akkor boldogabb lesz tőle. Könnyen lehet, hogy felnőttként is a csokihoz fog nyúlni, ha szomorú érzelmeket él át. Ilyenkor nem a teste kívánja az evést, hanem a lelke.

Nem lehetne újra kezdeni?

Hát, szó szerint sajnos nem, de egy új életmódot már ma elkezdhetsz gyakorolni. Nem kell mást tenned, mint újratanulni az intuitív táplálkozást. Ez nem lehetetlen, csak időt és gyakorlást igényel.

Hol tudok az intuitív táplálkozásról tanulni?

A Fogyókúra DETOX tanfolyam az intuitív táplálkozás elvein alapul, és egy egész lecke csak ezzel a témával foglalkozik. A tanfolyam online és DVD formátumban is elérhető. További részletért kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük