Q&A: Hogyan egyek intuitíven, ha sosem vagyok éhes?

hogyan egyek intuitíven ha sosem vagyok éhes

Az intuitív táplálkozás legfőbb alapelve az, hogy az evést elsősorban a szervezetünk jelzésire alapozzuk. Ez azt jelenti, hogy egy intuitív evő akkor eszik, ha fizikai éhséget érez. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez éhségjelzések egy időre eltűnnek. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan egyél intuitíven, ha szinte sosem érzel valódi éhségérzetet.

 

A testünkben születésünktől fogva működik egy kifinomult szabályozó rendszer, ami biztosítja a megfelelő táplálékfelvételt. Amikor a szervezetnek energiára van szüksége, bekapcsolódik az éhség központ, és olyan hormonális változások következnek be, melyeknek köszönhetően éhséget fogsz érezni. (Az éhség-jóllakottság hormonális szabályozásáról ebben a cikkben is olvashatsz.)

Vannak azonban olyan körülmények, melyek hatására megváltozik ennek a rendszernek a működése, és emiatt hosszabb-rövidebb időre megszűnik az éhségérzet. Ilyen esetekben nem bölcs dolog azt mondani, hogy elég, ha akkor eszel, ha éhes leszel. Ilyenkor nem tudsz az éhségjelzésekre építeni, mert bizonyos okok miatt nem jelentkeznek.

Mi lehet az éhség hiányának oka?

Számos oka lehet, de ebben a cikkben csak kettőt fogok bemutatni. Tapasztalataim szerint ezek a leggyakoribbak.

1. Krónikus stressz

Stressz hatására olyan hormonális változások mennek végbe, melyek az éhség ellen dolgoznak. Ilyenkor bekapcsol a „támadj vagy menekülj” reakció, mely hatására adrenalin és noradrenalin termelődik, és a vérkeringés átrendeződik. Az emésztőrendszer vérellátása csökken, az harántcsíkolt izmoké pedig nő.

Ha egy tigris kergetne, akkor a tested fő motivációja nem az lenne, hogy leüljön enni, hanem az, hogy meneküljön, amilyen gyorsan csak tud. Ilyenkor semmi értelme az éhségnek. Az evés várhat, most az életben maradás a fő cél.

Lehet, hogy nem gyakran kell tigrisek elől futnod, de a mai világban is számos stressz érhet. A munkahelyi határidők, a családi konfliktusok, a túlzott követelményeknek való megfelelési kényszer és az állandó rohanás.

Ezért is lett a Fogyókúra DETOX tanfolyam különálló leckéje a hatékony stresszkezelés. Rendkívül fontos, hogy ezt a képességet elsajátítsd! A túlzott stressz káros az egészségre, ezért a helyes stresszkezelési technikák elsajátítása létszükséglet.

2. Betegségek

Az étvágytalanság számos betegség tünete lehet az egyszerű náthától a súlyos rákbetegségig. Míg egy gyomorrontás után jót tehet, ha kihagyunk egy-két étkezést, de egy elhúzódó betegség esetén nem szabad az éhségre várni. Ilyenkor akkor is ennie kell a betegnek, ha nem éhes.

A daganatos betegeknél gyakori, hogy egyáltalán nem éhesek. Ez egyrészt a betegségnek, másrészt a kezelésnek köszönhető. A kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatása lehet étvágytalanság, teltségérzet, hányinger, rágási, nyelési, légzési nehézségek, ízérzés-változás, szájszárazság, és bizonyos ételekkel szembeni undor.

Nem véletlen, hogy a rákos betegek 80%-ánál jelentkezik testsúlyvesztés. Ezt nevezik tumoros cachexiának, ami igen veszélyes, és jelentősen rontja a túlélési esélyeket. A daganatos betegek 20%-a nem is a daganattól, hanem az alultápláltság miatt hal meg.

Ilyen esetekben tehát nem szabad az éhségre várni. Ha krónikus betegség áll fenn, akkor a pácienst táplálni kell! Ha szájon át ez nem megoldható, akkor enterális táplálásra lehet szükség, vagyis szondán keresztül kell lejuttatni a táplálékot az emésztőrendszerbe.

 

Összefoglalás

Az intuitív táplálkozásban nagyon fontosak az éhség-jóllakottság jelzések, de nem minden élethelyzetben kell ragaszkodni az éhség vezérelt evéshez. Vannak olyan esetek, amikor ez a rendszer nem működik olyan megbízhatóan, és ilyenkor az a bölcs döntés, ha használod az eszedet.

Ha például az egész napod rohanás, akkor jól teszed, ha tudatosan betervezed az evést. Ha krónikus betegség miatt nincs étvágyad, akkor is jól teszed, ha odafigyelsz a tested működéséhez és a gyógyuláshoz szükséges tápanyagok bevitelére. A testedet ápolni és táplálni kell akkor is, ha éppen ezt nem tudja kifejezni.

 

 

Ha felmerült benned egyéb kérdés is az intuitív táplálkozással kapcsolatban, írd meg üzenetben!

ÜZENETKÜLDÉS ITT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük