Ha megtanulok intuitíven étkezni, lefogyhatok?

q_a3.JPG

Az intuitív táplálkozás nem egy fogyókúrás módszer! Sőt, ahhoz, hogy el tudd sajátítani az intuitív táplálkozás elveit, először is le kell venned a fókuszt a súlyodról. Ez a szemlélet elutasítja a fogyókúrázó mentalítást, és nem az a fő célja, hogy segítsen lefogynod. A fő cél az, hogy ki tudj alakítani egy egészséges kapcsolatot az evéssel, az ételekkel és önmagaddal. Úgy is mondhatnám, hogy újra megtanulj „normálisan” táplálkozni. Minél régebb óta próbálkozol mindenféle fogyókúrás stratégiával, annál nehezebb újratanulni a szervezeted belső jelzéseivel összhangban történő étkezést. De nem lehetetlen! A tanulás során azonban nem érdemes folyton a súlyoddal foglalkozni, mert az csak hátráltatja a folyamatot.

Ez a megközelítés sokkal inkább az egészséget helyezi a fókuszba – a testi és lelki egészséget egyaránt. Azonban az is igaz, hogy ha egy krónikus fogyókúrázó végre abbahagyja a diétázást, és következetesen a szervezete jelzéseivel összhangban étkezik, könnyen lehet, hogy mellékhatásként tapasztal valamennyi fogyást. Ellenben az is előfordulhat, hogy hízik egy kicsit. Mindez az korábbi életmódjától függ. Aki korábban folyton éheztette magát, az elképzelhető, hogy egy kicsit hízni fog, ha végre annyit eszik, amennyivel kellemesen jóllakik. Az ő teste számára ez az optimális súly. Aki viszont korábban rendszeresen túlette magát, és nem akkor hagyta abba az evést, amikor a szervezete már jelezte, hogy jóllakott, az valószínűleg le fog adni néhány kilót az intuitív táplálkozás útján.

Hosszú távon minden intuitív evőnek beáll a súlya számára egészséges tartományba. De ne nehezítsd a folyamatot azzal, hogy folyton azt lesed, mit mutat a mérleg! Inkább koncentrálj arra, hogy minél több jó szokást építs be az életmódodba!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük