Az első számú ok, amiért NEM működik a fogyókúrád

tape-403593_640_1.jpg

Ezen a blogon már sokszor írtam arról, hogy a fogyókúrák az emberek többségénél nem eredményeznek tartós fogyást. A szakirodalom szerint kb. a diétázók 95%-a visszahízza a leadott kilókat, sőt nagyjából 2/3-ad részük még súlyosabb lesz a fogyózás után, mint előtte. Ebben a cikkben elárulom, miért nem érhetsz célt ezzel a módszerrel.

A legtöbb elhízott ember úgy véli, a túlsúly kialakulásának oka a nem megfelelő étrend. A terápia egyszerű: meg kell változtatni a táplálkozást. Ezért fogyókúrába kezdenek, ami látszólag megoldást is nyújt, hisz a kilók elkezdenek lemenni.

Igen ám, de egy idő után már nem tudják tartani a szigorú étkezési szabályokat, egyre vonzóbbá válnak a tiltott ételek, és a többség fel is adja. Visszatérnek a régi étrendjükhöz, és a leadott kilók gyorsan visszajönnek – gyakran egy kis ráadással…

A sikertelen diétázó pedig elkeseredetten néz a tükörbe, és ismét nyugtázza: nincs elég önuralmam, nem tudok lefogyni.

Valójában nem erről van szó! Csupán nem a helyes úton próbálkozott.

Az elhízás hátterében álló legfőbb ok NEM az étel. Ha csupán az étkezésedet próbálod megváltoztatni, csak a tüneteket kezeled. A háttérben lévő valódi okok meg fognak maradni, így a végeredmény sem lesz tartós.

Ha csak tépkeded a gazt, de nem húzod ki a gyökerét, nem sokra mész. Ha ideig-óráig el is tűnik a föld felszínéről, később újra és újra ki fog nőni.

Az elhízás esetén is gyökérkezelésre van szükség!

 miert_van_szukseg_uj_megkozelitesre.jpg

De mi lehet a valódi ok?

Mivel az elhízás multifaktorilális betegség, nem lehet egy tényezőre fogni az egészet. Bizonyára genetikai és környezeti okok együttese játszik szerepet a kialakulásában, de abban biztosak lehetünk, hogy az egyén életmódjának is kulcs szerepe van a dologban.

Ebben a cikkben én most egy dologról szeretnék beszélni, ami szerintem szinte minden elhízott ember esetén megfigyelhető. A legtöbb túlsúlyos ember nem akkor eszik, ha éhes, és nem annyit eszik, amennyivel kellemesen jóllakik, vagyis nem jellemző rájuk az intuitív táplálkozás.

Ezt már számos tanulmány igazolta, és azt hiszem, mi is megfigyelhettük. A kövér emberek gyakran akkor is esznek, ha nem éhesek. Pl. esznek, ha szomorúak, unatkoznak, magányosak vagy stresszes napjuk volt. Nem igazán figyelnek oda a szervezetük éhség jelzéseire. Sokszor az érzelmeiket is evéssel próbálják „kezelni”. Ha pedig elkezdenek enni, sokszor többet is megesznek, mint amennyire a testüknek szüksége van. Már nem elég érzékenyek a szervezetük belső jelzéseire, és gyakran nem is tudnak megállni a kellemes jóllakottság állapotánál, így túleszik magukat.

Ha ezt a problémát fogyókúrázással próbálják kezelni, egyáltalán nem érnek célt. A fogyókúra miatt még jobban eltávolodnak a szervezet jelzéseire hagyatkozó táplálkozástól, hiszen nem akkor, nem azt és nem annyit esznek, amennyire a szervezetüknek szüksége lenne. A szervezet szabályozó működését háttérbe szorítva, inkább külső szabályokra hagyatkoznak. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy ezek a jelzések egyre gyengébbé válnak. Ha pedig a fogyókúrázó feladja a diétát, jön a nagy zabálás, és a leadott kilók visszajönnek. Amíg nem kezeled a háttérben lévő valódi okokat, mint amilyen az érzelmi vagy a stressz-evés, addig ne számíts tartós eredményre!

Itt az ideje a gyökérkezelésnek! Tárd fel, mi van a mélyben, és azon próbálj változtatni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük