Az egészséges táplálkozás csapdája

Az emberek többsége élete során előbb vagy utóbb eljut arra a pontra, amikor megfordul a fejében, hogy változtatnia kellene az étrendjén, jobb lenne egészségesebben táplálkoznia. Ezt a gondolatot sokaknál (de közel sem mindenkinél) tettek is követik. Például vesznek egy diétás könyvet, az interneten kutakodnak vagy megkérdezik a szomszédasszonyt, nála mi vált be.

A szándék dicséretes. Érettségre utal, ha eljutunk arra a megfigyelésre, hogy bizony nem mindegy, mivel tápláljuk a testünket. Bár véleményem szerint az életünk ideje nem a mi kezünkben van, de az életminőségünket nagyban meghatározza az életmódunk, melynek egyik aspektusa az étrendünk. Amikor valaki arra kezd el törekedni, hogy egészségesen étkezzen, egy veszélyes csapda kerülhet az útjába. Ebbe a csapdába estek bele azok, akik anorexiásokká váltak, akik bulimiások lettek, sőt azok is, akik a rendszeres fogyókúrázások következtében fel-le jojóztak a súlyukkal.

Mi ez a csapda?

A dichotóm gondolkodás.

Az meg mi?

A dichotóm gondolkodás a fekete-fehér típusú gondolkodást jelenti, melyben csak a végletek léteznek. Csak a tökéletes az elfogadható. Vagy jó vagy rossz valami, köztes átmenet nincs. Szürke kategória nem létezik. Hadd mutassak néhány példát az étrendet illetően!

 Kata fogyni akar pár kilót. Megveszi a legújabb paleo könyvet, amiből megtudja, hogy a kenyér halálos, a cukor méreg és a tehéntej nem való az embereknek. Most, hogy megvilágosodott, rájön, hogy egész eddigi életében „rosszul” étkezett. Ha a könyv szerzőjének igaza van, csoda, hogy még nem halt ki az emberiség! Körülnéz a konyhájában, és megállapítja, hogy az éléskamra 80%-át ki is dobhatja a szemétbe. És hogy mit egyen ebédre? Hát az jó kérdés, mert a munkahelyi étkezdében csak „rossz” ételek vannak…

Kata a paleo csapdájába esett: amit már az ősember is fogyasztott az „jó”, amit csak pár száz éve talált ki az emberiség az „rossz”. Nincs köztes kategória.

Bélának magas a koleszterinszintje. Egy kedves barátja, aki vegetáriánus táplálkozást követ, felvilágosítja, hogy koleszterin csak az állati eredetű élelmiszerekben van. Ezek ráadásul magas telített zsírsav tartalommal is bírnak. Ja, és tele vannak méreganyagokkal, például hormonokkal és antibiotikumokkal is. A halaknak ugyan kedvezőbb a zsírsav-összetétele, de higany is van bennük, ami nagyon mérgező. Jobb, ha az ember kizárólag növényi élelmiszereket fogyaszt.

Béla a vegetáriánus táplálkozás csapdájába esett: a növényi élelmiszerek „jók”, az állati eredetű élelmiszerek „rosszak”. Csakis növényeket szabad enni!

Judit családjában nemrég egy szomorú haláleset történt. Nagynénjénél 52 éves korában mellrákot diagnosztizáltak, amit sajnos már csak előrehaladott stádiumban vettek észre az orvosok. Fél év sem kellett a haláláig. Juditot nagyon megrázták a történtek. Ő is hasonló életmódot követ, mint amit a nagynénje. Sürgősen változtatnia kell! El is megy a könyvesboltba, és vesz egy könyvet, mely egy új rákellenes étrendet mutat be. A szerző szerint a ráksejtek növekedéséhez cukor kell. Ha bőven kapnak cukrot, gyors ütemben osztódnak. Ha nem tudnak cukorral táplálkozni, elpusztulnak. A megoldás tehát a nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend, melyet a szerző ketogén diétának nevez. Lényege, hogy húst és zsírt bőven lehet fogyasztani, de a szénhidrátbevitelt drasztikusan le kell csökkenteni. A kenyér, a rizs, a tészta, a burgonya, a hüvelyes zöldségek, és a legtöbb gyümölcs – mind tiltólistán vannak. Természetesen az összes feldolgozott élelmiszer is tilos, hiszen „rákkeltő” adalékanyagokat tartalmaznak. Fontos továbbá, hogy a húsok közül is csak az fogyasztható, ami ökológia gazdaságból származik.

Judit a „rákellenes” táplálkozás csapdájába esett. A magas szénhidráttartalmú élelmiszerek „rosszak”, a természetes, alacsony szénhidráttartalmú bio ételek „jók”. Ha nem akarsz rákban meghalni, egy falatot se egyél a „rossz, rákkeltő” ételekből.

 Folytathatnám a sort, hisz rengeteg efféle csapda létezik a táplálkozásban. Sajnos, a legtöbb szerző, aki diétás/fogyókúrás könyvet ír, elköveti azt a hibát, hogy az ételeket jó és rossz kategóriába sorolja. Ennek az a következménye, hogy az olvasó is feketében-fehérben kezd el gondolkodni. Ha a „jó” ételeket eszi, akkor „jól” viselkedik, ha akár csak egy falatot is eszik a „rossz” ételekből, akkor megbocsáthatatlan bűnt követ el, vagyis „rosszul” viselkedik.

A dichotóm gondolkodás magában hordozza a bukást. Ha mindig arra gondolsz, hogy valamit nem szabad, akkor idővel csak egyre vonzóbbá válik a tiltott gyümölcs, mígnem előbb vagy utóbb elcsábulsz, és „bűnbe” esel.

Hogyan kerülhető ki a dichotóm gondolkodás csapdája?

Lazíts! Valójában nincs is „jó” vagy „rossz” élelmiszer. Az egészségedet nem az fogja tönkretenni, ha egyszer megeszel egy hamburgert, vagy iszol egy pohár kólát. Ami igazán számít, az az, mit teszel napról, napra, újra és újra. Más szóval a szokásaid számítanak. Ha minden reggel cigivel és kávéval kezded a napod, az egy rossz szokás, amin érdemes változtatni. A változás mindig egy folyamat. A szokásaink hosszú idő alatt alakulnak ki, megváltoztatni sem tudjuk őket egy éjszaka alatt! Ha holnap reggel is cigivel és kávéval kezded a napod, de eszel mellé egy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérből készített szendvicset is, akkor máris tettél valamit az egészségedért. Ne a tökéletességre törekedj, hanem a fejlődésre! Lehet, hogy a tejcsokoládé nem a legegészségesebb ételek egyike, de ha csak alkalomszerűen eszel belőle 1-2 kockát, akkor nem lesz belőle semmi hátrányod. Sőt, ha örömmel, hálaadással és megelégedéssel fogyasztod, akkor szerintem még jót is fog tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük