Az intuitív táplálkozás paradoxona

Sajnos hazánkban még kevesen ismerik az intuitív táplálkozás szemléletét, ezért ha valakinek mesélek róla, általában szkeptikusan fogadja. Sokan úgy vélik, hogy ha felhagynak a fogyókúrás szabályok követésével, akkor biztosan túl sokat fognak enni, és hízni fognak. De vajon igazuk van?

A paradoxon

Akik elkezdik az intuitív táplálkozás elveit követni, az elején elképzelhető, hogy többet fognak enni, de ez csak átmeneti jellegű. Ez azért szokott megtörténni, mert a fogyókúrák miatti depriváció fokozza az étek utáni sóvárgást. Ha azonban már nem kell félni attól, hogy a kedvenc ételeid tiltólistára kerülnek, már nem is lesznek olyan vonzóak. Megszűnik a szuper erejük, és már nem lesznek ellenállhatatlanok.

Ez a paradoxon: eltörlöd a szabályokat, és nemhogy többet, de kevesebbet fogsz enni. Ez az általános tapasztalat az intuitív táplálkozás követői között. Amint megnyugszik a lelked és a tested, és nem fenyeget egy újabb éhezéses kúra, a korábban tiltott ételek is elvesztik az erejüket.

Ráadásul, ahogy gyakorlod a szervezeted jelzéseivel összhangban történő tudatos étkezést, rá fogsz jönni, hogy bizonyos ételek, amiket korábban annyira kívántál, nem is esnek olyan jól. Én például így voltam a kakaós csigával. Korábban ez volt az egyik kedvenc extra magas kalóriatartalmú ételem, de mivel tudtam, hogy rengeteg kalória van benne, csak néha-néha engedélyeztem magamnak, általában egy kemény edzés után.

Aztán, amikor úgy döntöttem, elkezdek intuitíven táplálkozni, és engedélyt adok magamnak bármely, ismétlem bármely (!) étel élvezetére, a kakaós csiga is sorra került. Elmentünk a férjemmel egy budapesti Tejivóba, ahol helyben készül a kakaós csiga, és lassan, élvezettel elfogyasztottam egyet. Magam is meglepődtem, hogy milyen édes. Őszintén mondom, hogy egyáltalán nem esett jól. Mivel kitartó ember vagyok, később újra megpróbáltam, de ugyan az volt a hatás. Rá kellett jönnöm, hogy a kakaós csiga nem esik jól a szervezetemnek, ezért azóta egyáltalán nem vagyok oda érte. Ez a paradoxon: mióta nem tiltom el, már nem is annyira izgat.

Időbe telik, de megéri

Az intuitív táplálkozás elsajátítása nem egy gyors folyamat, főleg ha az utóbbi években/évtizededben sokat fogyókúráztál, de nagyon-nagyon megéri! Ha szeretnél többet megtudni az intuitív táplálkozás elveiről, gyere el hozzám coachingra!