Az intuitív táplálkozás fogyókúra-ellenes, de NEM diéta-ellenes!

Bár a köznyelvben a fogyókúrázás és a diétázás gyakran szinonimaként szerepel, jó ha tudjuk, hogy a jelentésük egyáltalán nem fedi egymást. Ebből a cikkből megtudhatod, mit is jelent pontosan a diéta szó, és hogyan viszonyul hozzá az intuitív táplálkozás szemlélete.

Mi a fogyókúra?

A fogyókúra olyan étrend követését jelenti, melynek célja a testzsírszázalék csökkentése, vagy egyszerűbben fogalmazva a fogyás. Ha beírod a „fogyókúra” szót a Google keresőjébe, akkor pillanatok alatt több, mint egymillió találatot fogsz látni. Nagyon-nagyon sokféle fogyókúra létezik. Közös jellemzőjük, hogy időszakosak. Erre utal a „kúra” szó. Többek között a fogyókúrák kúraszerű jellegének köszönhető, hogy hosszú távon nem működnek.

Mi a diéta?

A diéta görög eredetű szó. Tágabb értelemben szabályozott életmódot, szűkebb értelemben szabályozott táplálkozást jelent. Számos olyan betegség létezik, mely dietoterápiát igényel, vagyis ilyenkor az egészségi állapot javítása, illetve a károsodások megelőzése miatt az étrend szabályozására van szükség. Íme, néhány példa:

  • súlyos májbetegség → fehérjeszegény diéta
  • hasnyálmirigy gyulladás → zsírszegény diéta
  • cukorbetegség → módosított szénhidrát-összetételű diéta
  • köszvény → purinszegény diéta
  • cöliákia → gluténmentes diéta
  • tejfehérje allergia → tejmentes diéta

Ezekben az esetekben a diétázás a terápia része. Ha a páciens nem tartja be a diétát, akkor károsodni fog az egészsége. Ha például egy földimogyoró allergiás személy nem zárja ki az étrendjéből teljesen a földimogyorót, és a földimogyorót akár csak nyomokban is tartalmazó élelmiszereket, akkor annak akár anafilaxiás sokk, és halál is lehet a következménye.

 

A diéták tehát nagyon is fontosak, és semmiképpen nem elvetendőek!

 

Bizonyos betegségek esetén a diéta betartása élet-halál kérdése!

Jó példa erre a fenilketonúria – egy ritka, örökletes anyagcserezavar. Ekkor a fehérjék felépítésében résztvevő fenilalanin nem tud lebomlani, felhalmozódik a szervezetben, és toxikus hatást vált ki. Ennél a betegségnél a szigorú fehérjeszegény diéta az egyetlen terápia. Ha a gyermeket nem diétáztatják, súlyos szellemi leépülés következik be.

 

Mivel dietetikus vagyok éveken át tanultam a különböző kórállapotok diétás vonatkozásáról, és a kórházi munkám során közelről is láttam, hogy mennyire meghatározó lehet, hogy például egy cukorbeteg odafigyel-e a diétájára. A diéta tehát nem gyerekjáték! Ha valakinek az egészségi állapota indokolja, akkor kötelező diétázni!

 

Ezzel szemben a fogyókúrák követését nem ajánlom. Az intuitív táplálkozás teljes mértékben fogyókúra-ellenes. Nem véletlen, hogy az intuitív táplálkozás újratanulásának legelső lépése az, hogy „Utasítsd el a fogyókúrázó mentalitást!”. E nélkül el sem lehet kezdeni a folyamatot.

A fogyókúráknak rengeteg negatív hatása van a testi-lelki egészségre, ráadásul nem is oldják meg az elhízás problémáját. Sőt, a statisztika szerint a fogyókúrázók többsége többet hízik vissza a fogyókúra után, mint amennyit leadott. A fogyókúrázást senkinek nem ajánlom.

A diétázással már más a helyzet. Az intuitív táplálkozás egyáltalán nem diéta-ellenes. Az egészségi állapot miatt indokolt diéta követése nagyon is fontos. De jó hír, hogy ezekben az esetekben is lehet gyakorolni az intuitív táplálkozás számos alapelvét. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan, gyere el hozzám konzultációra!

Összefoglalás

Ha egy orvos olyan betegséget diagnosztizált nálad, ami dietoterápiát igényel, akkor azt tartsd be! Ha viszont csak a fogyás miatt kezdtél el korlátozó étrendet követni, akkor jó, ha tudod, veszélyes vizekre eveztél! A fogyókúrázás hosszú távon többet árt, mint használ.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük