Az evés nem bűn!

– Tegnap bűnöztem, mert ettem egy kis süteményt.
– És loptad az ételt?
– Nem, dehogy loptam! Megkínáltak vele a munkahelyemen.
– Akkor miért lenne bűn?

A fogyókúrás mentalítás tipikus esete, mikor a hizlalónak tartott ételek evése után az illetőnek bűntudata van. Ez nem egy egészséges hozzáállás! Hacsak nem elloptad az adott élelmiszert, vagy a pénzt, amiből megvásároltad, akkor nem kellene bűntudatot érezned!

étel és bűntudat

Attól még, hogy egészséges ételeket eszel, nem leszel szentebb vagy jobb ember. De attól sem leszel rosszabb, ha tegnap megettél egy szelet sütit. Az étel, csupán étel. Tény, hogy az étrended hatással van az egészségi állapotodra, de ettől még nem kellene az evésből erkölcsi kérdést csinálni.

Az intuitív táplálkozás szemlélete szerint egyetlen élelmiszert sem kell eltiltanod magadtól (hacsak nem vagy rá allergiás vagy intoleráns). Ha a szervezeted jelzéseire hagyatkozva étkezel, nincs szükséged diétás szabályokra. Feltétel nélküli engedélyt adatsz magadnak az evésre.

Ez nem azt jelenti, hogy mostantól bármikor, bármiből, bármennyit ehetsz, hiszen az intuitív táplálkozás nem jelent szabadosságot. Ha valóban rá tudsz hangolódni a tested jelzéseire, akkor nagyon is egészségesen fogsz táplálkozni. A tudományos szakirodalomból is tudjuk, hogy az intuitív evőknek jellemzően kedvező összetételű az étrendje. Attól még, hogy bármit ehetnek, többnyire olyat esznek, ami egészséges, hiszen ez esik jól nekik.

 

Legyen minden étel érzelmileg ekvivalens

Ideje megszabadulni a fogyókúrázó mentalítástól! Az ételnek és a bűntudatnak nincs semmi köze egymáshoz! Ha az utóbbi időben kólán és hamburgeren éltél, az nem azt jelenti, hogy rossz ember vagy, hanem azt, hogy rosszak a táplálkozási szokásaid. Érdemes lenne dolgozni rajtuk!

Az önmarcangolás nem segít. Attól még, hogy bűntudatod van az evéstől, nem leszel egészségesebb, és semmi nem is fog megváltozni. Mi lenne, ha inkább arra fordítanád az energiáid, hogy változtass a szokásaidon? Szerintem ez sokkal jobb energia-befektetés lenne!

 

Lenne kedved többet megtudni az intuitív táplálkozásról?

Akkor ajánlom figyelmedbe a Fogyókúra DETOX tanfolyamot, amit akár online is elvégezhetsz. További részletek itt: Fogyókúra DETOX tanfolyam