A mesterséges édesítőszerek hizlalnak?

mccoy_margaret_banner.jpg

Az utóbbi években rengeteget hallhattunk arról, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros hatással van az egészségre. Fogszuvasodáshoz, elhízáshoz, inzulin rezisztenciához és cukorbetegséghez, sőt egyesek szerint rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásához vezethet. Szerencsére van megoldás: hagyd el a cukrot, és helyettesítsd mesterséges édesítőszerrel! Azt hiszem, nagyon sokan vannak, akik meg is fogadták ezt a tanácsot, és áttértek a ciklamát-, szacharin- vagy aszpartam tartalmú mesterséges édesítőszerek fogyasztására. Ezek szinte semennyi energiát nem tartalmaznak, ezért elméletileg segíthetnek az elhízás megelőzésében, és a fogyásban is. Vagy mégsem?

Ebben a cikkben bemutatok egy amerikai tanulmányt (Yang, 2010), mely a címben olvasható kérdésre kereste a választ. Ez egy áttekintő tanulmány (review), ami azt jelenti, hogy nagyon sok tanulmány alapján vonja le a következtetéseket. Lássuk, mi derült ki a mesterséges édesítőszerek testsúlyra való hatásáról?

Bár a legtöbben azért fogyasztják ezeket a készítményeket, mert szeretnének lefogyni, számos nagy esetszámú epidemiológia tanulmány éppen az ellenkező hatásra enged következtetni. Mutatok néhány példát:

The San Antonio Heart Study:

Ebben a vizsgálatban 3.682 fő vett részt, akiket a kutatók legalább 7 évig követtek figyelemmel. Az eredmény: a vizsgálat végére a mesterséges édesítőszerrel készült italokat fogyasztóknak szignifikánsan magasabb lett a BMI-je a kutatás elején mért értékhez képest. Magyarul: híztak. A BMI-növekedés mértéke dózisfüggő volt, vagyis azok híztak a legtöbbet, akik a legtöbb ilyen terméket fogyasztották.

The American Cancer Society Study:

Ebben a vizsgálatban 78.694 ember vett részt. Ezúttal egyéves követést végeztek. Az egy év elteltével a rendszeres mesterséges édesítőszer használóknak lényegesen magasabb lett a testsúlya, mint egy éve.

Nurses’ Health Study:

Ebben a monumentális vizsgálatban 31.940 nő vett részt. A szacharin használat pozitív összefüggést mutatott a 8 év alatti testsúlynövekedéssel.

Intervenciós vizsgálatokkal sem sikerült bizonyítani, hogy a mesterséges édesítőszerek segítik a fogyást. Egy 25 hétig tartó vizsgálatban az egyik csoport mesterséges édesítőszerrel édesített italt fogyasztott, a másik pedig cukorral édesítettet. Az első csoport nem ért el szignifikánsan alacsonyabb testsúlyt, vagyis nem fogyott a cukorhelyettesítés hatására. A kutatók a következő konszenzust hozták meg: a cukor mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítése önmagában nem eredményez fogyást.

Konklúzió

A fentiek alapján elmondható, hogy nincs rá meggyőző tudományos bizonyíték, hogy a mesterséges édesítőszerek segítenek megelőzni vagy kezelni az elhízást, sőt akár hozzá is járulhatnak annak kialakulásához.

Vajon miért? Ha érdekel, ezt is olvasd el: Miért hizlalhatnak a mesterséges édesítőszerek?

 


Felhasznált irodalom:

Yang, Q. (2010). Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings: Neuroscience 2010. Yale Journal of Biology and Medicine, 83(2), 101–108. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.109.876185.Sugar

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük