A fogyókúrák nem működnek!!!

Ebben a pillanatban is több százezer magyar ember szenved az éhségtől. Egy részük azért, mert olyan szegények, hogy nem tudnak maguknak elegendő élelmet vásárolni. A másik részük – és lehet, hogy ők még többen vannak – azért, mert önkéntesen döntöttek úgy, hogy nem esznek.

Hogy miért? Azért, mert túlsúlyosnak tartják magukat, és úgy vélik, a választott fogyókúra szabályait követve elérik céljukat: végre leadják a felesleges zsírpárnákat, egészségesebbek és boldogabbak lesznek. Igen, ehhez sajnos ellen kell állniuk a vágyaiknak, melyek evésre csábítják őket, de a fogyás érdekében vasakarattal nemet mondanak a kísértésnek.

Bizony, rengetegen vannak, akik azt hiszik, a fogyókúrázás megoldást jelent az elhízásra. Itt az ideje, hogy megtudják: TÉVEDNEK! Ebben a cikkben végre szeretnék felvilágosítani mindenkit: A FOGYÓKÚRÁK NEM MŰKÖDNEK.

Ha megpróbáltál már lefogyni egy csodás eredményeket ígérő diétával, és nem sikerült, jobb, ha tudod: NEM A TE HIBÁD, NEM VELED VAN A BAJ. A hiba magában a fogyókúrában van.

Tudom, hogy a fogyókúrás könyvek szerzői nem értenének velem egyet ezen kijelentéseimben, de én nem eladni akarok Neked valamit, hanem szeretnélek felszabadítani a kudarcra ítélt próbálkozásokból. A fenti tézisemet pedig a tudományos szakirodalomból vettem. Hadd mutassak néhány bizonyítékot! (A referenciát megtalálod az oldal alján.)

Medicare’s Search for Effective Obesity Treatments – Diets Are Not the Answer (Mann et al., 2007)

Kezdjük ezzel a tanulmánnyal. A Medicare az Egyesült Államokban lévő egészségbiztosítási rendszer. Mivel az USA-ban (is) óriási probléma az elhízás járványszerű terjedése, a Madicare úgy döntött, az elhízás terápiája is felkerülhet az egészségbiztosító által támogatott gyógymódok közé. De csak az a terápia, ami bizonyítottan hatásos! Nos, ennek érdekében a Californiai Egyetem hat kutatója egy nagyon alapos vizsgálatba kezdett, melyben átnézték az összes releváns, fogyókúráról szóló szakirodalmi cikket. Ahogy a tanulmány címe is mutatja, a fogyókúrákat nem találták hatásos terápiának. Sőt, több ezer kísérleti alany eredményét átnézve arra jutottak, hogy a fogyókúrák nemcsak hatástalanok, de az emberek 2/3-ad része többet hízik vissza, mint amennyit a diéta során lefogyott. Vagyis a Medicare továbbra sem finanszírozza egyik fogyókúrás intervenciót sem az elhízott betegek számára.

Does dieting make you fat? (Hill, 2004)

Ebben a tanulmányban is több fogyókúrás kísérlet eredményét elemezték. A konklúzió: a fogyókúrázás növeli testsúly növekedésének kockázatát. Vagyis ha fogyókúrázol, nagyobb a valószínűsége, hogy hízni fogsz. Ez aztán a paradoxon!

A twin study (Pietiläinen KH, 2011)

Ha más nem, ez a tanulmány biztosan meg fog győzni. Sokan fogják rá az elhízást a genetikára, és való igaz, hogy a genetikai adottságaink nagyban meghatározzák, milyen a testalkatunk. De vajon azt is rá lehet fogni a génekre, hogy nem sikerül lefogyni? Erre a kérdésre akkor kaphatunk választ, ha azonos génállományú embereket vizsgálunk meg: egypetéjű ikreket. Ebben a kutatásban, több, mint 2000 ikerpárt, vagyis több, mint 4000 embert követtek, és figyelték a testsúlyuk és a szándékos fogyókúrázási kísérleteik számát. Az eredmény: a fogyókúrázás növeli a túlsúly kialakulásának kockázatát, méghozzá a genetikai faktoroktól függetlenül.

Összefoglalás

Nos, a tudományos szakirodalomban bőségesen találhatunk rá bizonyítékot, hogy a fogyókúrák sikerességét hirdető állítások nem kellően megalapozottak. Nemcsak a hosszú távú hatásosságuk kétséges, de számos mellékhatással is számolnunk kell – például a hízással. Mindezeket latba vetve azt javaslom, tégy magadnak egy szívességet, és felejtsd el a csodás eredményekkel kecsegtető fogyókúrákat! A legegyszerűbben úgy kerülheted el a mellékhatásokat, ha ezt a „pirulát” inkább nem veszed be.

Referencia

Hill, A. J. (2004). Does dieting make you fat? The British Journal of Nutrition

Pietiläinen KH, Saarni SE, Kaprio J, Rissanen A. (2011) Does dieting make you fat? A twin study. International Journal of Obesity

Mann, T., Tomiyama, a. J., Westling, E., Lew, A.-M., Samuels, B., & Chatman, J. (2007). Medicare’s search for effective obesity treatments: Diets are not the answer. American Psychologist

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük